Struktur Sesorah Bahasa Jawa dan Contohnya

Struktur Sesorah Bahasa Jawa

  • Salam Pembuka

    Assalamu’alaikum wr. wb.,

    Wilujeng Enjang(Selamat pagi)

    Wilujeng Siyang (Selamat siang)

    Wilujeng Sonten (Selamat sore)

  • Purwaka basa (Mukadimah/Pembuka)

    Dumateng bapak kepala sekolah

    Dumateng bapak kaliyan ibu guru

    Dhumateng sedaya kanca ingkang kula tresnani

    Hadirin ingkang kulo tresnani lan kula hurmati

    Puji saha syukur kita panjataken dumateng Gusti ingkang sampun daya rahmat lan hidayahipun kagem kita sedaya. sahinggo kita sedaya saged makempal wonten ing papan punika kanthi keadaan sehat wal afiat

    (atau)

    Puji syukur kita aturaken dhumateng Gusti Allah ingkang Maha Agung

  • Suarasa Basa (Isi Pidato)

    Banjir sing disebabake dening kegiatan manungsa yaiku bencana sing disebabake gangguan saka sistem saluran banyu nyebabake stagnasi banyu sing berlebihan. Nalika kacilakan kasebut kedadeyan, wilayah sing kena pengaruh bakal ngalami kerugian abot. Kesalahan asring ora bisa ditrapake nalika kacilakan kasebut. Dampak negatif kayata ngrusak infrastruktur omah, sekolah, toko, dalan, pasar, lan liya-liyane uga bisa kedadeyan lan duwe pengaruh marang ekonomi lokal.

  • Dududtan (Kesimpulan)

    Pramila, kita siyap wiwit saiki amarga ora ana sing ngerti persis lan kapan ana bencana. Ayo kita elinga yen pencegahan luwih becik tinimbang ngobati

  • Pangarep ngarep

    Mekatena pidato ingkang saged kawula aturaken, mugi-mugi saged nggina kagem kita sedaya ugi mugi-mugi Allah SWT tansah ngreksa kasarasan kita sedaya.

  • Wasana Basa (Penutup)

    Nyuwun pangapunten menawi wonten klintu tembung, amargi kawula namunga manungsa ingkang mboten luput saking kalepatan. Inggil mirenganipun kawula aturaken sembah nuwun.

Komentar

Posting Komentar

Tanya

Postingan populer dari blog ini

Cerita Singkat Legenda Danau Toba

Pengertian Tindakan Preventif Represif Persuasif Kuratif Beserta contoh kasusnya