Cerita Budak Buncir Bahasa Sunda

Carita Budak Buncir

- Dina hiji dinten , Hyang nyarekan Pandawa margi Pandawa sarta Kurawa eta henteu kantos akur. Solusinya Pandawa sarta Kurawa kedah barobah kaayaan hiji kulawargi. Gatot Kaca bade dinikahkeun kalawan putri Astina,Déwi Lesmining Puri. Nanging tawaran ieu ditampik ku Gatot Kaca. Sanggem Gatot Kaca tacan hoyong nikah margi tacan sawawa. Padahal yuswana atos ±30 warsih. Sabenarnya Gatot Kaca eta rumaos lamun dibalik perjodohan ieu aya maksad sanes ti Kurawa.

Hyang sarta Pandawa bersikeras Gatot Kaca kedah kawin. Teras Semar menceramahi Pandawa,ulah maksa rerencangan maraneh . Nanging Semar malih diciduhan sarta ditendang. Hyang miwarang Arjuna ngudag Gatot Kaca,paksa kadieu deui.

akhirnya Gatot Kaca patepang kalawan Arjuna. Saterusna Arjuna sarta Gatot Kaca bertarung. Arjuna eleh ku Gatot Kaca. Gatot Kaca mawa lumpat diri ka Pertapaan Tutugan Gunung Parasu. Sesepuh di pertapan eta ngaranna Merakgaca. Kenging penerawangan Aki Merakgaca,Gatot Kaca eta sabenernya hoyong diracun ku Kurawa. “Tuh pan leres wirasat saya”,sanggem Gatot Kaca.

Teras Gatot Kaca Naros ka si Aki,“Siapa jodoh abdi Ki?”. Si Aki ngawalon lamun jodohnya Gatot Kaca aya di Kidul,di nagri Tirta Dahana. Ngaranna eta Déwi Dahana Wati,putrid Raja Dahana Déwa. Tah di nagri Tirta Dahana bade diayakeun sayémbara,saha anu tiasa ngelehkeun jadug di sayembara bade dinikahkeun kalawan Déwi Dahana Wati. Jadug di sayembara eta teh Patih Nagri Tirta Dahana,ngaranna Bima Kendra. Nanging Gatot Kaca asa keneh bade jodohnya . Supados leres-leres menguji leresan na,Gatot Kaca di sulap ku Aki Merakgaca janten pendék,hideung,hina,nanging ahli dina bekelahi , ngaranna digantian janten Budak Buncir.

Teu lami,Cépot sarta Pétruk dongkap,pilari Gatot Kaca. Nanging Gatot Kaca atos robih rupi,janten Cépot sarta Pétruk henteu mikawanoh na. Teras si Aki ngabejaan Cépot sarta Pétruk lamun Gatot Kaca nuju di Kidul,di Nagri Tirta Dahana,jigana bade ngiring sayembara di Tirta Dahana. Saterusna Cépot sarta Pétruk hoyong nyusul ka Tirta Dahana. engke heula,Aki hoyong ngawiat putra na. anjeunna hoyong ngiring sayembara sanggem ”. “Ayo,kawit ulah midamel malu”,sanggem si Cépot sarta Pétruk. Katilu na mios ka Tirta Dahana.

sesampainya di Tirta Dahana,Maranehanana langsung ngiring sayembara. Henteu disangka,Budak Buncir tiasa ngelehkeun sadaya jadug anu aya di sayembara,kaasup Bima Kendra. Dina ahirna,Budak Buncir junun meunang sayembara sarta ngabogaan hak kanggo nikah ka Déwi Dahana Wati. tapi,anjog anjog Déwi Dahana Wati diculik ku Lolong.

Budak Buncir saterusna ngudag Lolong sarta junun nyalametkeun Déwi Dahana Wati. Ningali tampilan fisik Budak Buncir,Déwi Dahana Wati barobah kaayaan asa kanggo nikah ka manehna. Déwi Dahana Wati ceurik margi kebingungan. tapi,Budak Buncir robih barobah kaayaan Gatot Kaca. Ningali sosok Gatot Kaca anu kuat,ahirna Déwi Dahana Wati hoyong nikah ka manehna. Maranehanana saterusna hirup bingah.

Komentar

Rekomendasi

Tanya

Postingan populer dari blog ini

Struktur Sesorah Bahasa Jawa dan Contohnya

Cerita Singkat Legenda Danau Toba

Struktur Pidato Biantara Bahasa Sunda